Fietstocht Holland: een sportieve culinaire reis

Iedereen die mij persoonlijk kent weet: Mijn hart klopt voor precies twee dingen: eten en fietsen. En waar kun je dat bijzonder goed doen, ook als je geen profwielrenner bent? Precies, in Nederland het absolute fietsparadijs. Lees hier over mijn persoonlijke “fietstocht Holland”.

In 2017 werd de fiets 200 jaar en ter gelegenheid van dit evenement nodigde het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congres) mensen uit om samen te fietsen, fietsen en feesten in Nederland onder het motto #lekkerradeln. Talloze bloggers en journalisten zijn samengekomen om in kleine teams 200 kilometer door alle regio’s van Nederland te fietsen en de Fiets te vieren. Bij een dergelijke tocht door Nederland is het raadzaam om vooraf de kortingskaart te kopen van www.nappas.nl, een kortingskaart waarme je korting kunt krijgen op diverse dagje uit en andere recreatiemogelijkheden.

Ede en Hoenderloo

Voordat we zouden vertrekken voor onze grote reis op zaterdagochtend, moesten we natuurlijk eerst fietsen regelen. Dankzij het Belevingscentrum De Fietser waren we uitgerust met geschikte fietsen, mijn team zelfs met e-bikes. Het was voor mij de eerste keer dat ik zo’n elektrische fiets gebruikte. Blijkbaar hadden we een van de meer uitdagende routes toegewezen gekregen. Op dit punt kan ik al verklappen dat dit niet nodig zou zijn geweest. Iedereen die net als ik regelmatig op de fiets zit, ervaart Holland en zijn vlakke landschap als puur genieten. Ik kon mijn haat-liefdeverhouding met hoogte gerust in mijn zak laten.

Gelderland naar Overijssel

8.30 uur vertrek. Het begint. We beginnen ons avontuur gewapend met onze e-bikes, navigatiesysteem, geprinte kaart en fietstas. Team 3 bestond uit mij en mijn goede vriendin Linda, die ik zo vriendelijk mocht meenemen. We waren een beetje sceptisch of het allemaal zo zou werken, maar dankzij de superontwikkelde fietspaden in Nederland, de misschien wel bekende fietsknooppunten en technische hulpmiddelen kwamen we de route zonder problemen onder de knie. In geval van nood helpt Google Maps echt overal ter wereld. De eerste stop was de oude graanmolen de Leeuwe, waar nog steeds meel wordt gemalen, en in de naastgelegen molenwinkel waren veel verschillende soorten meel, bakmixen en andere producten. Ik kan de soort Appeltart echt van harte aanbevelen. Thuis kreeg ik er veel complimenten voor. Hier wordt nog steeds gemalen: De oude graanmolen de Leeuwe We moesten eerst ons volgende station verdienen. Zo fietsten we een prachtige 24 km door het Nederlandse landschap. Langs velden, door bosstroken en superleuke fietspaden.

Overal kwamen we andere fietsers tegen die ons allemaal vriendelijk begroetten. Je kunt zien dat Nederland het land van wielen is. Ook automobilisten zijn zeer attent en geven fietsers graag voorrang. Dit maakt fietsen dubbel zo leuk.

Mijn absolute hoogtepunt…

De aardige eigenaar van het restaurant gaf ons een volle picknickmand en ging ermee op weg naar de gracht. Daar gingen we aan boord van een fluisterboot, en in tegenstelling tot wat we dachten mochten we helemaal alleen “varen”. Met wat voelde als een ongelooflijke 10 km/u reden we heel rustig langs het kanaal. Ergens in het midden hebben we gewoon de motor uitgezet en ons laten drijven. Een perfecte gelegenheid om de mand te plunderen. In de zon, midden in de natuur aan het water smaken kaas en worst met olijven gewoon dubbel zo lekker.

Related Stories

Discover

Popular Categories

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here