Mondkapjes met filter kopen: dit moet je weten

Als jij op zoek gaat naar mondkapjes omdat deze nu verplicht zijn in openbare ruimtes, dan kun je mondkapjes met filter kopen en mondkapjes zonder filter. Door deze nieuwe verplichting zal je bijna dagelijks mondkapjes nodig hebben, dus het is goed om op alle situaties voorbereid te zijn. Met een aantal mondkapjes in je tas kun je alles doen wat je moet doen, zoals naar de bank gaan, de wekelijkse boodschappen doen, tanken, een museum bezoeken en een middagje winkelen. De keuze tussen mondkapjes met filter kopen en mondkapjes zonder filter is lastig. De onderstaande informatie helpt je begrijpen hoe mondkapjes precies werken en wat het verschil is tussen deze twee opties.

Mondkapjes met filter kopen niet verplicht

De overheid heeft het heel duidelijk gemaakt dat er aan de mondkapjes die je op moet in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer geen kwaliteitseisen worden gesteld. Je mag ze ook zelf maken van een oud T-shirt. Het is dus niet verplicht om mondkapjes met filter te kopen. Het is belangrijk dat je kiest voor niet-medische mondkapjes en dat je een mondkapje draagt en geen sjaal voorbind of een spatscherm gebruikt. Behalve dat zijn er dus wat betreft kwaliteit geen regels.

Hoe werken niet-medische mondkapjes?

Je kunt de werking van niet-medische mondkapjes vergelijken met die van een zakdoek die je constant voor je neus houdt. Als je verkouden bent hoest en nies je in je zakdoek om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat doet een niet-medisch mondkapje ook. Als jij Corona hebt en je weet dit nog niet, dan zal je met een niet-medisch mondkapje op dus anderen veel minder snel besmetten. Draagt iedereen een niet-medisch mondkapje, dan ontstaat er een veiligere situatie. Vandaar ook de verplichting in openbare ruimtes en het OV, waar de basisregels alleen niet voldoende verschil maken en bovendien ook lastig op te volgen zijn.

Mondkapjes met filter kopen

Wanneer moet je dan dit soort mondkapjes kopen? Dat doe je als je meer bescherming wilt dan alleen een voorgebonden zakdoek. Er zijn mensen die mondkapjes dragen van slechte kwaliteit, die ze te lang dragen, die ze niet vaak genoeg wassen of die zich op andere manieren niet aan de regels houden. Met een mondkapje met filter ben je beter beschermd en komen virusdeeltjes van anderen minder gemakkelijk bij jou. Daarnaast houden filters ook andere handige stofjes tegen, zoals uitlaatgassen, luchtvervuiling en stuifmeel.

Wat zijn je opties?

Je kunt verschillende soorten mondkapjes met filter kopen. Zo zijn er wegwerp mondkapjes met filter. Deze kun je vaak langer op en meerdere malen op voordat je ze moet weggooien. Je kunt ook stoffen mondkapjes met filter kopen. De filter is dan geïntegreerd of je koopt deze los. Veel stoffen mondkapjes hebben een vakje waar je de filter zelf in kunt doen. De filters was je samen met je mondkapjes en gebruik je vervolgens gewoon opnieuw. Mondkapjes met filter zijn uiteraard wel wat duurder dan standaard mondkapjes. Ze zijn niet verplicht, maar geven jou wat extra bescherming en daarmee ook gemoedsrust.

Related Stories

Discover

Popular Categories

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here